İlerleyen günlerde her bir adımı detaylıca inceleyeceğimiz rehberimize bu hafta ana başlıklar halinde bir şema çizerek başlıyoruz:
Ürün Seçimi: İlk olarak, takı ve aksesuar sektörünü araştırarak müşterilerinizin kimler olabileceğini, hangi tür takıların popüler olduğunu araştırın. Kadın ya da erkek; kolye, bilezik, küpe, yüzük gibi takı çeşitlerinden hangisine odaklanmak istediğinizi belirleyin. Sermayeniz ve hedeflediğiniz müşteri kitlesi doğrultusunda satacağınız ürünlerin kalitesine karar verin. Bijuteri takı, Xuping takı ya da çelik takı, tedarikçilerden temin edebileceğiniz farklı hammade ve kalitelerdeki ürün gruplarıdır. Bunların içinden en çok satan aksesuarlar, trend takılar, yeni çıkan ürünler gibi son dönem modasını yansıtan modelleri tercih edin. Müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak farklı çeşitlilikte tasarımlar ve stiller sunuyor olmak önemlidir.
Tedarikçi Bulma: Takı satışı yaparak gelir elde etmek isteyenlerin en önemli adımı ürün tedarik aşamasıdır. Kaliteli ve uygun fiyatlı takı ürünleri tedarik edebileceğiniz güvenilir takı toptancılarını araştırın. İyi bir tedarikçi, sürekli olarak yeni ürünler sunabilecek ve zamanında teslimat yapabilecek özellikte olmalıdır. Toptancının size olan uzaklığı, minimum alışveriş tutarı, modayı yakından takip etmesi ve teknolojiye adapte olması diğer önemli unsurlardır. Tedarikçilerin kalitesini, ürün çeşitliliğini, fiyat politikasını ve işbirliği koşullarını iyi değerlendirin.
İşletme Kaydı: Mağazadan ya da internet üzerinden yapacağınız her türlü satış için fatura kesme ve vergi mükellefi olma zorunluluğu bulunmaktadır. Aynı gün içinde, çok basit bazı evrak işlemleriyle bir şahıs firması kurarak vergi levhanızı alabilir ve faaliyete başlayabilirsiniz. Eğer bir kadın girişimciyseniz, 30 yaşına kadar sunulan genç girişimci teşviklerinden yararlanabilir ve KDV muafiyet avantajı sağlayabilirsiniz.
Satış Kanallarını Belirleme: Takı ve aksesuarlarınızı satabileceğiniz çok farklı satış kanalları mevcuttur. Yerleşik bir mağaza sahibi olmanın yanında internet üzerinden de takı satışı yaparak daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Bu doğrultuda kendi web sitenizi açabilir; mevcut e-ticaret platformlarında (Hepsiburada, Trendyol, Shopier vb.) mağaza açabilir ve hatta yurtdışına açılmak istiyorsanız Etsy uygulamasını kullanabilirsiniz. Ayrıca perakende mağazalar ve butiklerle işbirliği yaparak da ürünlerinizi satışa sunabilirsiniz.
Kargo Firmasıyla Anlaşma: Zamanında ve hasarsız teslimat yapabilecek, sağlıklı iletişim kurabileceğiniz bir kargo firmasıyla anlaşma yapmak oldukça önemlidir. Kargo fiyatlarının yüksek kalması müşterilerin satın alma kararını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu doğrultuda bir kargo firmasıyla anlaşma yaparak alacağınız uygun fiyatlarla hem satış sirkülasyonunuzu artırabilir hem de müşteri memnuniyeti sağlayabilirsiniz.
Pazarlama ve Tanıtım: Günümüzde, gerek mağazadan satışta gerekse online satışta, firmanızı tanıtmak için pazarlama yolları geliştirmeniz şarttır. Sosyal medya (Facebook, Instagram, Pinterest, Youtube vb.) kullanımı, e-ticaret web sitesi, e-posta pazarlaması gibi kanallardan hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Ayrıca günümüzde popüler olan Influencer pazarlama da doğru seçim yapıldığı takdirde müşteri kitlenizi artırmanın yollarından biridir. Sosyal medya platformlarında paylaşacağınız kaliteli ürün görselleri, ilgi çekici video içerikleri ve fark yaratan Reels videoları ile etkileşiminizi önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Müşteri İlişkileri: Her hizmet sektöründe olduğu gibi takı-aksesuar satışında da müşteri memnuniyeti çok önemlidir. Hızlı ve etkili bir müşteri iletişim hizmeti sağlayarak sadık müşteriler edinebilirsiniz. Müşteri sadakatini artırmak için dönemsel indirimler, kampanyalar düzenlemek veya müşteriye özel fırsatlar sunmak, tercih edilme nedeniniz olacaktır. Ayrıca müşterilerinizle aranızda kuracağınız bir geri dönüş sistemi, ürünlerde ya da sistemde hangi noktaların iyileştirilmesi gerektiği konusunda size ışık tutacaktır.